Papilio polyxenen

Door Katy Eby

Geografisch bereik

Het bereik van zwarte zwaluwstaarten (ook bekend als Amerikaanse zwaluwstaarten) strekt zich uit van Zuid-Canada, door Noord-Amerika en naar Zuid-Amerika. Inbegrepen in het Zuid-Amerikaanse bereik zijn de West-Indië. In Noord-Amerika worden zwarte zwaluwstaarten niet vaak gevonden ten westen van de Rocky Mountains.(Ehrlich, 1961; Nek, 1996)

  • Biogeografische regio's
  • nearctisch
    • oorspronkelijk
  • neotropisch
    • oorspronkelijk

Habitat

Zwarte zwaluwstaarten zijn meestal te vinden in open gebieden zoals weiden, velden, parken, tuinen, laaglanden, moerassen en woestijnen.(Jackman, 1998)

  • Habitatregio's
  • gematigd
  • tropisch
  • terrestrische biomen
  • woestijn of duin
  • savanne of grasland
  • Wetlands
  • moeras

Fysieke beschrijving

Volwassen zwarte zwaluwstaarten variëren in lengte van zeven tot negen cm en kunnen een spanwijdte van 11,5 cm bereiken. Oudere larven variëren van groen tot geel en meestal wordt elk segment gekruist door een zwarte band. Poppen van deze soort kunnen variëren van groen en geel, tot bruin en wit, tot een zwarte vorm.



Siberische masha

Het bovenoppervlak van een volwassene is zwart met twee rijen gele vlekken voorbij het midden of midden van de vleugel. Bij vrouwen zijn deze gele vlekken smal en lichter, of bestaan ​​ze niet, zoals het geval is in Noord-Amerika, waar ze kunnen nabootsenGeslagen philenor(pipevine zwaluwstaarten). Op het bovenoppervlak van de achtervleugel van de volwassenen zijn er iriserende blauwe vlekken op mannetjes en een iriserende blauwe band op vrouwtjes. Op de bovenzijde van de achtervleugel bevindt zich een grote rode vlek met een zwart centrum richting de staart. Onder de voorvleugel zijn gele vlekken en aan de onderkant van de achtervleugel een rij oranjerode vlekken, voor blauwe kappen, gevolgd door zwarte gecentreerde rode vlekken richting de staart.(Douglas, 1986; Ehrlich, 1961; Nek, 1996; Scott, 1986)

  • Andere fysieke kenmerken
  • ectotherm
  • heterothermisch
  • bilaterale symmetrie
  • Seksueel dimorfisme
  • geslachten anders gekleurd of van een patroon voorzien
  • bereik lengte:
    7 tot 9 cm
    2,76 tot 3,54 inch
  • bereik spanwijdte
    11,5 (hoog) cm
    4,53 (hoog) inch

Reproductie

Om een ​​vrouwelijke zwarte zwaluwstaart te vinden, gaan de mannetjes afwisselend op de toppen van de heuvels zitten en patrouilleren dan in vlakke gebieden. Mannetjes verdedigen gebieden van ongeveer 70 vierkante meter waar ze neerstrijken en patrouilleren. Het is gebleken dat ongeveer 67% van hun dag wordt doorgebracht met neerstrijken, 25% patrouilleren, 6% eten en ten slotte 2% interactie met andere vlinders. De locatie die door een man wordt gekozen, kan en verandert meestal dagelijks. Zwarte zwaluwstaarten paren op heuveltoppen. Verkering duurt ongeveer 45 seconden. Het mannetje en het vrouwtje fladderen even dicht bij elkaar, vliegen op een afstand van ongeveer 20 meter van waar de verkering begon en paren na de landing. De koppeling duurt 30 tot 45 minuten. Na een succesvolle paring moet een vrouwtje overleven, tijdelijk andere vrijende mannetjes vermijden en afwijzen. Vaak, als het vrouwtje overleeft, zal ze meer dan eens paren om te zorgen voor bevruchting van haar eieren.

Vrouwtjes leggen ronde, crèmekleurige eieren op de bladeren van Umbelliferae-planten. Een vrouwelijke zwarte zwaluwstaart legt gemiddeld 200 - 440 eieren, 30 - 50 per dag, vanaf twee dagen na het uitkomen uit het popstadium.(Jackman, 1998; Scott, 1986)

  • Belangrijkste reproductieve functies
  • iteroparous
  • seizoensfokkerij
  • gonochorisch / gonochoristisch / tweehuizig (geslacht gescheiden)
  • seksueel
  • bevruchting
    • intern
  • ovipaar
  • Bereik eieren per seizoen
    200 tot 440

Als de eieren eenmaal bevrucht en gelegd zijn, is er geen ouderlijke zorg meer.

  • Ouderlijke investering
  • voorbemesting
    • Bevoorrading

Gedrag

Het nachtelijke gedrag van het zoeken naar een nachtelijke slaapstok komt voor in verschillende waanzinnige vluchten. Zodra de vlinder een goede stengel of punt van een kruidachtige plant heeft gevonden, zal hij een paar minuten rusten. Terwijl hij rust, heft hij zijn buik op met uitgestrekte vleugels, waardoor het lijkt alsof hij klaar is om snel van stok te veranderen. Als hij eindelijk tot rust is gekomen, sluit hij zijn vleugels en laat hij zijn buik zakken in de slaaphouding waar hij de hele nacht zal blijven. 's Morgens wordt de vlinder wakker en positioneert zich weer met zijn vleugels open, maar deze keer draait hij zich om om het ochtendlicht te vangen.

Er is ontdekt dat zwarte zwaluwstaarten nabootsenpipevine zwaluwstaarten, een onsmakelijke soort. Pipevine-zwaluwstaarten zien er hetzelfde uit met een zwartblauwe kleur op hun bovenvleugels, maar missen de gele en blauwe markeringen van zwarte zwaluwstaarten. Terwijl zwarte zwaluwstaarten onsmakelijk zijn als larve, zijn ze smakelijk als volwassenen. Door onsmakelijke pipevine-zwaluwstaarten na te bootsen, krijgen volwassen zwarte zwaluwstaarten enige bescherming waar hun reeksen elkaar overlappen.(Bordoni en Forestiero, 1998; Douglas, 1986; Jackman, 1998)

In Costa Rica voeden zwarte zwaluwstaarten zich met voedselplanten die in leefgebieden voorkomen. Ze hebben zich aangepast aan deze onregelmatigheid door vrouwtjes te hebben met een groot verspreidingsvermogen. De vrouwtjes leggen eieren voordat ze een voedselgebied verlaten, zodat de soort daar kan blijven gedijen, maar dan zal het vertrekken om eieren te zoeken en te leggen in nieuwe leefgebieden. Deze beweging naar nieuwe voedselplekken biedt bescherming tegen roofdieren en parasieten en beperkt ook de concurrentie van andere vlinderpopulaties.(Nieuw, 1991)

  • Sleutelgedrag
  • vliegen
  • overdag
  • beweeglijk
  • territoriaal
  • Gemiddelde territoriumgrootte
    70 m^2

Eetgewoontes

De larven van Amerikaanse zwaluwstaarten worden aangetrokken door Umbelliferae (of Apiaceae) oliën. Umbelliferae planten omvatten dille, peterselie, selderij, karwij en wortelen. Deze planten hebben zich aangepast aan herbivoren van insecten door specifieke chemicaliën te produceren die bekend staan ​​​​als psoralinen en die de insecten afstoten die ze proberen te eten. Amerikaanse zwaluwstaartlarven zijn resistent tegen deze psoralenen omdat hun darm en lichaam de gifstoffen snel ontgiften en elimineren. Psoralenen maken de rups onaangenaamaviaireroofdieren. Sommige planten uit de familie Umbelliferae maken psoralenen die de groeisnelheid en vruchtbaarheid van Amerikaanse zwaluwstaarten verminderen. De larven zijn meestal te vinden op de kleine schermbloemige bloemen. Volwassenen voeden zich met bloemennectar en modder.(Douglas, 1986; Jackman, 1998; Nek, 1996; Scott, 1986)

De larven van Amerikaanse zwaluwstaarten worden aangetrokken door de oliën van planten zoals dille, peterselie, selderij, karwij en wortelen. Deze planten hebben zich aangepast aan herbivoren van insecten door specifieke chemicaliën te produceren die de insecten afstoten die ze proberen op te eten. Amerikaanse zwaluwstaartlarven zijn resistent tegen deze chemicaliën en maken de rups onaangenaamvogelroofdieren. Sommige planten uit de familie Umbelliferae maken psoralenen die de groeisnelheid en vruchtbaarheid van Amerikaanse zwaluwstaarten verminderen. De larven zijn meestal te vinden bij kleine bloemen. Volwassenen voeden zich met bloemennectar en modder.(Douglas, 1986; Jackman, 1998; Nek, 1996; Scott, 1986)

  • Primair dieet
  • herbivoor
    • folivoor
    • nectarivoor
  • Plantaardig voedsel
  • bladeren
  • nectar
  • bloemen

Ecosysteemrollen

Deze vlinders bestuiven veel planten. Hun larven eten veel plantensoorten. Ze kunnen ook voedsel leveren aan veel roofdiersoorten.

  • Ecosysteem impact
  • bestuift

Economisch belang voor mensen: positief

Deze vlinders hebben geen positief economisch effect op de mens.

Economisch belang voor mensen: negatief

De rups van deze soort is af en toe een plaag in tuinen en boerderijen.(Jackman, 1998)

Staat van instandhouding

Deze vlinders zijn wijdverspreid en lijken niet te worden bedreigd.

Andere opmerkingen

Zwarte zwaluwstaartpoppen hebben kleurpolymorfismen. Hun kleuren variëren van groen en geel, tot bruin en wit, tot een zwarte vorm. Het is interessant dat door het regelen van de golflengte van het licht waaraan de poppen worden blootgesteld in het stadium van de larven, men de kleur kan bepalen die ze zullen uitdrukken. Hierdoor kunnen de larven overeenkomen met de achtergrondkleur van de popplaats.(Douglas, 1986)

bijdragers

Matthew Wund (redacteur), Universiteit van Michigan-Ann Arbor.

Katy Eby (auteur), Southwestern University, Stephanie Fabritius (editor), Southwestern University.