Milvus migranszwarte wouw

Door Nathan Reich en Amanda Sorenson

Geografisch bereik

Zwarte vliegers (Milvus migrans) komen voor in tropische delen van Australazië, Eurazië en Afrika. Ze ontbreken echter in de Indonesische archipel, met name in de gebieden tussen de Wallace-lijn en het vasteland van Zuidoost-Azië. Zwarte wouwen komen ook voor in gematigde streken, waaronder de Palearctische, Oosterse, Ethiopische en Australische regio's. Ze leven echter het hele jaar door voornamelijk in de meest zuidelijke gebieden van tropische oosterse en Ethiopische regio's. Hun overvloed in deze gebieden is in verband gebracht met de overvloed aan hulpbronnen. Er zijn geen gebieden bekend waar deze soort is geïntroduceerd.

Hun Palearctische verspreidingsgebied, dat zich uitstrekt van de westkust van Centraal-Europa tot de oostkust van Azië, wordt alleen in de vroege zomer (eind maart tot begin mei) bezet en is voornamelijk voor de fokkerij. De Australische regio wordt alleen in de winter gebruikt (december tot februari). Zwarte wouwen migreren afhankelijk van de beschikbaarheid van rustplaatsen en middelen.(Ferguson-Lees en Christie, 2001; Mebs en Schmidt, 2006; Sibylle, 2010)

  • Biogeografische regio's
  • palearctisch
    • oorspronkelijk
  • oosters
    • oorspronkelijk
  • ethiopisch
    • oorspronkelijk
  • Australisch
    • oorspronkelijk

Habitat

Zwarte wouwen bewonen een breed scala aan habitats. De meeste zijn te vinden in open gebieden waar er nauwe toegang is tot waterlichamen zoals rivieren, vijvers of meren. Zwarte wouwen worden vaak gevonden langs rivieroevers, die voorzien in de nodige hulpbronnen zoals zoet water en vis. Wetlands zijn een ander leefgebied dat zwarte wouwen aantrekt. Zwarte wouwen komen ook voor in bossen, open savannes en soms zelfs in grote steden. Er is gesuggereerd dat ze in Afrikaanse en Aziatische steden wonen omdat er een grote overvloed aan prooien is, zoals roadkill of ratten.



De meeste zwarte wouwen migreren in de winter naar Afrika en vestigen zich in de buurt van de zuidelijke Sahara. Zwarte wouwen worden zelden gezien in natuurlijke woestijnhabitats of hooggelegen berggebieden. Bovendien, hoewel zwarte wouwen worden aangetrokken door verschillende boshabitats, bewonen ze zelden dichte bossen.

Nesten van zwarte wouwen bevinden zich meestal 8 tot 15 m boven de grond, in bossen dicht bij water of in gebieden met weinig begroeiing. Zwarte wouwen geven de voorkeur aan delen van bomen in het midden van het bladerdak, maar zijn tot 30 m hoog waargenomen. Af en toe zullen nesten van zwarte wouwen worden gevonden in de buurt van nesten van de nauw verwante rode wouw (Milvus milvus).(Ferguson-Lees en Christie, 2001; Jais, 2009; Kilkenney-Blake, 2003; Mebs en Schmidt, 2006)

  • Habitatregio's
  • gematigd
  • tropisch
  • aards
  • terrestrische biomen
  • savanne of grasland
  • Woud
  • struikgewas
  • Aquatische biomen
  • meren en vijvers
  • rivieren en beken
  • kust-
  • Wetlands
  • moeras
  • Andere habitatkenmerken
  • Stedelijk
  • agrarisch
  • oeverstaten
  • estuariene

Fysieke beschrijving

Zwarte wouwen zijn middelgrote roofvogels, met een gemiddeld gewicht van 560 g. De lichaamslengte varieert van 47 tot 60 cm, met een gemiddelde spanwijdte van 140 tot 150 cm. Hun dorsale kleur is meestal bruin, die vervaagt tot een donkerder bruin naar de uiteinden van de vleugels en de staart. De ventrale kleur is meestal bruin, maar met lichtere bruine tot bijna roestkleurige markeringen die overal verspreid zijn. Deze markeringen zijn vooral duidelijk langs het ventrale lichaamsoppervlak. De kop van zwarte wouwen is lichter van kleur (meestal een vage bruin of grijs).

Zwarte wouwen hebben kleine, kraalachtige donkerbruine ogen en een grote zwarte, haakvormige snavel om vlees te scheuren en hun prooi te eten. De buitenste rand van hun vleugels lijkt 'vingerig' te zijn (een ruimte tussen elke veer geeft het uiterlijk van vingers). Bovendien staat deze soort bekend om zijn gele cere, de huid op de bovenkant van de snavel bij de neusgaten. Zwarte wouwen worden vaak 'fork-tailed kites' genoemd vanwege de aparte vorm van hun staart. Hun staartveren zijn gespleten en vormen een v-vorm; vandaar de naam 'fork-tailed'. Staartkleuring is meestal bruin, met donkerder bruin gestreepte veren binnenin. Zwarte wouwen hebben lange zwarte klauwen en lichtgele poten. Hun scherpe klauwen zijn zeer effectief voor het vangen en vasthouden van prooien. Zwarte wouwen vertonen een licht seksueel dimorfisme doordat vrouwtjes een iets grotere lichaamsgrootte hebben dan mannetjes, doordat ze een vergelijkbare kleuring hebben. De jongeren zijn over het algemeen lichter van kleur en hebben kortere gevorkte staarten dan volwassen zwarte wouwen.

het geslachtMilvusinclusief rode vliegers (Milvus milvus), geelsnavelvliegers (Egyptische vlieger), en Kaapverdische vliegers (Milvus milvus fasciicauda). Zwarte wouwen worden vaak verward met nauw verwante geelsnavelvliegers, vanwege hun gelijkaardige uiterlijk. Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten is dat geelsnavelvliegers gele snavels hebben, terwijl zwarte vliegers zwarte snavels hebben. Rode wouwen lijken ook qua uiterlijk op zwarte wouwen vanwege hun gele poten en bruine kleur.(Ferguson-Lees en Christie, 2001; Kilkenney-Blake, 2003; Meyer en Francl, 1995; Vang en Dabrowka, 2011)

  • Andere fysieke kenmerken
  • endotherm
  • homoiothermisch
  • bilaterale symmetrie
  • Seksueel dimorfisme
  • gelijk geslacht
  • vrouw groter
  • gemiddelde massa
    540 gram
    19.03 oz
  • bereik lengte:
    47 tot 60 cm
    18,50 tot 23,62 inch
  • Gemiddelde lengte
    55 cm
    21,65 inch
  • gemiddelde spanwijdte
    140 tot 150 cm
    in

Reproductie

Zwarte wouwen worden verondersteld monogaam te zijn, met één partner tegelijk en kunnen zelfs voor het leven paren, hoewel er enige discussie is geweest. Zwarte wouwen hebben een geritualiseerde verkering in de lucht, die bestaat uit extreem luide oproepen naar elkaar. Bovendien voeren ze een gevaarlijke vertoning uit die bekend staat als grappling, waarbij ze hun voeten in de lucht tegen elkaar aan drukken en naar de grond beginnen te draaien. Ritueel baltsgedrag begint meestal in maart.(Avery, 2002; Ferguson-Lees en Christie, 2001; Jais, 2009; Kiff, 1999; Vang en Dabrowka, 2011)

Peruaanse herdershond
  • paringssysteem
  • monogaam

Zwarte wouwen broeden seizoensgebonden tussen de maanden maart en augustus, hoewel deze periode enigszins varieert met de geografische locatie. De nestbouw volgt op de paarvorming in maart en het leggen van eieren vindt plaats tussen april en mei. Zwarte wouwen bereiken volwassenheid tussen 2 en 3 jaar oud. Nesten bevinden zich op een hoogte van 2 tot 30 m en worden meestal in open bos gebouwd. Zwarte wouwen plaatsen hun nest in de buurt van de stam van de boom. Er zijn ook nesten gevonden op kliffen en zelfs op elektriciteitsmasten. Af en toe zullen zwarte wouwen hun nest relatief dicht bij andere zwarte wouw-paren bouwen. Het is ook bekend dat nesten in de buurt van andere vogelsoorten worden geplaatst, waaronder de grijze reiger (De as brandde) en aalscholver (Phalacrocorax carbo) kolonies. Meestal worden er elk jaar nieuwe nesten gebouwd, maar soms zullen ze oude nesten bezetten die zijn gebouwd of verlaten door andere zwarte wouwen of andere soorten. Nesten bestaan ​​voornamelijk uit dikke stokken, gerangschikt in lagen, veel verschillende soorten zachte materialen, zoals papier, veren, plastic, uitwerpselen of bijna alle andere materialen die ze kunnen vinden.

Zwarte wouwen leggen gemiddeld 2 tot 3 eieren per jaar. Af en toe leggen ze er maar één of wel vijf. Eieren zijn meestal gebroken wit van kleur, versierd met bruine vlekken met sproeten. Incubatie gemiddeld 32 dagen. Na het uitkomen blijven de jongen 42 tot 56 dagen in het nest bij de ouders. Gemiddeld worden uitgevlogen jongen 15 tot 56 dagen extra beschermd en verzorgd door beide ouders, of totdat de jongen zelfredzaam zijn.(Avery, 2002; Ferguson-Lees en Christie, 2001; Jais, 2009; Kiff, 1999; Mebs en Schmidt, 2006; Vang en Dabrowka, 2011)

gewoon een hondengedicht
  • Belangrijkste reproductieve functies
  • iteroparous
  • seizoensfokkerij
  • gonochorisch / gonochoristisch / tweehuizig (geslacht gescheiden)
  • seksueel
  • ovipaar
  • Kweekinterval
    Zwarte wouwen broeden eenmaal per jaar
  • Broedseizoen
    Het broedseizoen vindt plaats van maart tot augustus
  • Bereik eieren per seizoen
    1 tot 5
  • Gemiddelde eieren per seizoen
    2 tot 3
  • Bereik tijd tot uitkomen
    28 tot 32 dagen
  • Gemiddelde tijd tot uitkomen
    32 dagen
  • Bereik vliegleeftijd
    42 tot 56 dagen
  • Bereik tijd tot onafhankelijkheid
    15 tot 56 dagen
  • Bereik leeftijd bij seksuele of reproductieve volwassenheid (vrouwelijk)
    2 tot 3 jaar
  • Bereik leeftijd bij seksuele of reproductieve volwassenheid (mannelijk)
    2 tot 3 jaar

Zowel het mannetje als het vrouwtje helpen bij het bouwen van een nest. Zwarte wouwen zijn erg territoriaal en zijn constant alert op potentiële roofdieren die hun jongen of zichzelf kunnen schaden. Vrouwelijke zwarte wouwen investeren hun tijd in het uitbroeden van eieren, terwijl mannetjes verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van voedsel aan het vrouwtje en hun nakomelingen. Zodra het vliegvlugstadium begint, zijn beide ouders verantwoordelijk voor de zorg voor de jongen, wat enkele maanden kan duren.(Jais, 2009; Koga en Shiraishi, 1994; Vang en Dabrowka, 2011)

  • Ouderlijke investering
  • altricial
  • mannelijke ouderlijke zorg
  • vrouwelijke ouderlijke zorg
  • voorbemesting
    • Bevoorrading
    • beschermen
      • vrouwelijk
  • pre-uitbroeden/geboorte
    • Bevoorrading
      • vrouwelijk
    • beschermen
      • mannelijk
      • vrouwelijk
  • voor het spenen/vliegen
    • Bevoorrading
      • mannelijk
      • vrouwelijk
    • beschermen
      • mannelijk
      • vrouwelijk
  • pre-onafhankelijkheid
    • Bevoorrading
      • mannelijk
      • vrouwelijk
    • beschermen
      • mannelijk
      • vrouwelijk

Levensduur/Levensduur

In het wild zijn zwarte wouwen geregistreerd om tot 24 jaar te leven. De verwachte levensduur van zwarte vliegers is gemiddeld 22 jaar. Er zijn geen gegevens over gevangenschap bekend, maar hun naaste verwant,Milvus milvus, heeft een bekende levensduur in gevangenschap van maximaal 26 jaar.(Avery, 2002; Meyer en Francl, 1995; Richards, 1998)

  • Bereik levensduur
    Status: wild
    24 (hoge) jaar
  • Gemiddelde levensduur
    Status: wild
    22 jaar

Gedrag

Zwarte wouwen leven meestal in sociale groepen. Tijdens het broedseizoen kunnen ze echter solitair zijn of in kleinere groepen leven. De dominantie van broers en zussen wordt bepaald door de volgorde van uitkomen van de vogels en de massa van de eieren, omdat grotere eieren meestal resulteren in grotere vogels. Deze hiërarchie ontwikkelt zich ook omdat vogels die als eerste uitkomen een voordeel hebben door eerder te leren dan vogels die later uitkomen.

De meeste populaties zwarte wouwen migreren per seizoen. Waar ze migreren is meestal afhankelijk van het specifieke geografische bereik van de vlieger. Over het algemeen zullen populaties die in noordelijke regio's broeden, naar het zuiden migreren om te overwinteren. Populaties die in meer tropische gebieden broeden, zullen vaak het hele jaar door in hetzelfde gebied blijven als de hulpbronnen overvloedig blijven.(Ferguson-Lees en Christie, 2001; Kiff, 1999; Mebs en Schmidt, 2006; Vinuela, 1996)

  • Sleutelgedrag
  • vliegen
  • glijdt
  • overdag
  • beweeglijk
  • migrerend
  • gevestigd
  • territoriaal
  • sociaal

Home Range

WanneerM. migransniet migreert, zijn leefgebied ligt dicht bij zijn rustplaats. De exacte territoriumgrootte van deze soort is momenteel niet bekend.(Bird, et al., 2009; Ferguson-Lees en Christie, 2001; Kilkenney-Blake, 2003; Meyer en Francl, 1995)

Communicatie en perceptie

Zwarte wouwen hebben een goed ontwikkelde intraspecifieke communicatie, ze maken zeer luide geluiden en vaak met andere zwarte wouwen. Hun krijs begint als een langgerekt 'kleee-errr'-geluid, en gaat dan over in een scherpere 'keee-keee-keee'-roep. Ze communiceren op hoge toonhoogten voor verschillende situaties, zoals bij het fokken, op rustplaatsen of zelfs tijdens groepsjagen. Zwarte wouwen gebruiken deze oproepen tijdens pre- en post-fokken om met partners te communiceren. De roep van zwarte wouwen is vergelijkbaar met die van rode wouwen (Milvus milvus). Zwarte wouwen blijken zelfs in gevangenschap te kunnen communiceren met rode wouwen. Het zicht is goed ontwikkeld, waardoor ze prooien op grote afstand kunnen zien.

Tijdens het broedseizoen zullen paren zich af en toe bezighouden met fysieke vertoningen van klauwvergrendeling, waarbij de twee vogels klauwen grijpen en van grote hoogte naar de grond draaien.

Zoals de meeste vogels nemen zwarte wouwen hun omgeving waar door middel van visuele, auditieve, tactiele en chemische stimuli.(Ferguson-Lees en Christie, 2001; Sibylle, 2010)

  • Communicatie kanalen
  • visueel
  • aanraken
  • akoestisch
  • Perceptiekanalen
  • visueel
  • aanraken
  • akoestisch
  • chemisch

Eetgewoontes

Zwarte wouwen hebben brede, vleesetende diëten en voeden zich met veel verschillende diersoorten. Ze worden beschouwd als insecteneters, piscivoren en aaseters. Zwarte wouwen jagen op voedsel, maar fungeren vaker als aaseters. Ze zullen eieren van andere vliegers stelen als voedsel en dode karkassen opruimen die van andere dieren zijn achtergelaten. Het is ook bekend dat zwarte wouwen boven vuren zweven om insecten te vangen. Hun dieet omvat ook een verscheidenheid aan vissen, reptielen, amfibieën en andere kleine zoogdieren en vogels.

Zwarte wouwen vangen en eten hun prooi door hun scherpe klauwen te gebruiken om de prooi in te graven en uit elkaar te trekken, zowel bij lucht- als grondaanvallen. Ze vertrouwen ook vaak op de thermische luchtstromen om te helpen bij hun poging om voedsel te vinden.(Ferguson-Lees en Christie, 2001; Hollands, 2003; Jais, 2009; Mebs en Schmidt, 2006; Sibylle, 2010; Vang en Dabrowka, 2011; Veiga en Hiraldo, 1990)

  • Primair dieet
  • carnivoor
    • aaseter
  • Dierlijk voedsel
  • vogels
  • zoogdieren
  • amfibieën
  • reptielen
  • vis
  • eieren
  • Aas
  • insecten

Predatie

Zwarte wouwen zijn natuurlijke vijanden van elkaar; ze hebben de neiging om eieren te stelen uit de nesten van andere vliegers. Een ander overheersend roofdier van de zwarte wouwen is de mens, hoewel dit meestal niet opzettelijk is. Dit gebeurt meestal wanneer mensen inbreuk maken op leefgebieden van zwarte wouwen of wanneer zwarte wouwen naar dichtbevolkte gebieden gaan om voedsel te zoeken. Wanneer een van beide gebeurt, bestaat de kans dat de vogels ongelukken krijgen met voertuigen of dingen eten die giftig voor hen kunnen zijn.

De algehele bruine kleur van zwarte wouwen kan helpen bij het opgaan in bomen om roofdieren te vermijden. Hun luide, hoge geschreeuw zal waarschijnlijk ook potentiële roofdieren afschrikken.(Cooper, 1973; Ferguson-Lees en Christie, 2001; Veiga en Hiraldo, 1990)

  • bekende roofdieren
    • mensen (Homo sapiens)
    • zwarte vliegers (Milvus migrans)

Ecosysteemrollen

Zwarte wouwen spelen een essentiële rol als efficiënte aaseters binnen hun ecosystemen. Een verscheidenheid aan externe parasieten wordt gevonden op zwarte wouwen, evenals verschillende soorten endoparasitaire trematoden zoalsOpisthorchis cheelisen sommige parasitaire platwormen zoalsHolostephanus metorchis. Deze worden meestal ingenomen tijdens de consumptie van vis.(Makund, 1939; Seo, et al., 2008)

  • Ecosysteem impact
  • biologische afbraak
Commensale/parasitaire soorten
  • trematode (Opisthorchis cheelis)
  • parasitaire platwormen (Holostephanus metorchis)

Economisch belang voor mensen: positief

Hoewel er geen bekende voordelen zijn van zwarte wouwen voor mensen, consumeren rode wouwen, hun naaste bekende verwant, veel gewasvernietigende plagen. Bovendien vangen ze verkeersdoden op, wat mogelijk kan helpen de verspreiding van ziekten te verminderen.(Meyer en Francl, 1995; Richards, 1998)

  • Positieve effecten
  • controleert de plaagpopulatie

Economisch belang voor mensen: negatief

Er zijn geen bijwerkingen bekend van:Milvus migransop mensen.

Staat van instandhouding

Volgens de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur en natuurlijke hulpbronnen (IUCN),Milvus migranskrijgt de staat van instandhouding van 'minste zorg', en vertoont geen bijna mogelijke bedreigingen voor de soort. Dit komt door het feit dat de soort veel verschillende gebieden bestrijkt en zo'n grote populatie binnen de gebieden heeft. Hoewel sommige populaties in aantal afnemen, zijn de aantallen niet significant om de populatie als geheel te verminderen. Oorzaken van de afname van de lokale bevolking zijn onder meer watervervuiling, landbouwpesticiden en de daarmee samenhangende afvoer, jacht door mensen en karkasvergiftiging.(Bielby, 2010; Ferguson-Lees and Christie, 2001)

huisdier levensstijl adviseur

bijdragers

Nathan Reich (auteur), Radford University, Amanda Sorenson (auteur), Radford University, Christine Small (editor), Radford University, Rachelle Sterling (editor), Special Projects.