Eubalaena australiszuidelijke rechtse walvis

Door Julia Smith

Geografisch bereik

De zuidelijke rechtse walvissen komen alleen voor op het zuidelijk halfrond en hebben een circumpolaire verspreiding tussen 30 en 50 graden zuiderbreedte en bewonen sub-Antartische wateren (Ridgeway 1985).

  • Biogeografische regio's
  • Atlantische Oceaan
    • oorspronkelijk
  • grote Oceaan
    • oorspronkelijk

Habitat

Terwijl ze warme equatoriale gebieden vermijden, blijven zuidelijke rechtse walvissen in de buurt van continenten en eilandmassa's.

  • Aquatische biomen
  • kust-

Fysieke beschrijving

Zuidelijke rechtse walvissen worden gekenmerkt door hun uniform donkere kleur en witte eeltplekken op en rond de kop. Eelt, die uitgroeisels zijn van een taaie huid, worden vaak gebruikt bij het identificeren van individuele walvissen, omdat ze uniek zijn voor elk dier, vergelijkbaar met vingerafdrukken bij mensen. De grootste van deze uitwassen (callositeiten) bevindt zich op het voorste deel van het hoofd en wordt de 'muts' genoemd. Andere uitwassen bevinden zich op de bovenrand van de onderkaak, achter het blaasgat en boven het oog.



Eubalaena australisis gemiddeld tussen de 16 en 18 meter lang op volwassen leeftijd, waarbij de mannetjes iets korter zijn dan de vrouwtjes. Het heeft een rond uiterlijk, een zeer grote omtrek in verhouding tot de lengte, met een enorme kop (ongeveer 1/3 van de lichaamslengte). Zuidelijke rechtse walvissen hebben geen rugvinnen en evenmin de gegroefde keel die typerend is voor de balaenopteriden. De vinnen zijn ook breed en relatief kort.

Een ander onderscheidend fysiek kenmerk van de zuidelijke rechtse walvis is het blaasgat. De buitenkant van het blaasgat is goed verdeeld, wat resulteert in een V-vormige afvoer van condens en waterdamp. Bovendien, niet kenmerkend voor balaenopteriden, hebben zuidelijke rechtse walvissen een goed ontwikkelde lederhuid zonder vet, terwijl de meeste balaenopteriden geen lederhuid hebben (Cummings 1985).

  • Andere fysieke kenmerken
  • endotherm
  • homoiothermisch
  • bilaterale symmetrie
  • Bereik massa
    36000 tot 73000 kg
    79295,15 tot 160792,95 lb
  • gemiddelde massa
    49000 kg
    107929,52 pond
  • bereik lengte:
    16 tot 18 m
    52,49 tot 59,06 ft

Reproductie

Zuidelijke rechtse walvissen zijn polygaam, met maximaal zeven mannetjes per vrouwtje. Verkering en copulatie wordt beschreven als teder en gracieus (Cummings 1985). De duur van verkeringsperioden varieert, maar duurt meestal een uur of twee, waarna de mannetjes en vrouwtjes van elkaar scheiden. Er lijkt geen vijandigheid te bestaan ​​tussen mannetjes die met hetzelfde vrouwtje paren, wat vrij ongebruikelijk is voor zoogdieren. Er wordt aangenomen dat dit passieve gedrag intra-uteriene spermaconcurrentie impliceert.

  • paringssysteem
  • polygyn

Zuidelijke rechtse walvissen, zo genoemd omdat ze historisch gezien werden beschouwd als de 'juiste' walvis om te vangen, bereiken reproductieve volwassenheid op een leeftijd van ongeveer tien jaar. De draagtijd duurt gewoonlijk een jaar en de lactatie duurt vier tot zes maanden. Kalveren, die geboren worden met een gewicht van 1000-1500 kg en vijf tot zes meter lang zijn, groeien met een snelheid van 3 cm per dag.

Zuidelijke rechtse walvissen paren en kalven tussen 20 en 30 ° ZB en meestal in beschermde baaien tijdens de maanden juni tot november.

  • Belangrijkste reproductieve functies
  • iteroparous
  • seizoensfokkerij
  • gonochorisch / gonochoristisch / tweehuizig (geslacht gescheiden)
  • seksueel
  • levendbarend
  • Broedseizoen
    Zuidelijke rechtse walvissen paren en kalven in de maanden juni tot november.
  • Gemiddeld aantal nakomelingen
    een
  • Gemiddeld aantal nakomelingen
    een
    Een leeftijd
  • Gemiddelde draagtijd
    12 maanden
  • Gemiddelde draagtijd
    365 dagen
    Een leeftijd
  • Bereik speenleeftijd
    4 tot 6 maanden
  • Gemiddelde leeftijd bij seksuele of reproductieve volwassenheid (vrouwelijk)
    10 jaar
  • Gemiddelde leeftijd bij seksuele of reproductieve volwassenheid (vrouwelijk)
    Geslacht: vrouw
    3285 dagen
    Een leeftijd
  • Gemiddelde leeftijd bij seksuele of reproductieve volwassenheid (mannelijk)
    10 jaar

Levensduur/Levensduur

  • Gemiddelde levensduur
    Status: gevangenschap
    70 jaar
    Een leeftijd

Gedrag

Zuidelijke rechtse walvissen migreren naar de zuidelijke breedtegraden van hun verspreidingsgebied tijdens de zomermaanden, waar planktonpopulaties overvloediger zijn, en migreren naar het noorden tijdens de winter en de lente.

Dat doen ze met een snelheid van 2,7 tot 4,2 kilometer/uur over een periode van 24 uur voor koe- en kalfparen. In aanvulling op,Eubalaena australiszijn waargenomen bij zwemsnelheden nabij de kust tot 15+ km/u (voor slechts korte afstanden), maar zijn over het algemeen langzame zwemmers.

Eubalaena australisproduceren korte, laagfrequente gekreun en pulsen. Ook gehoord, vaak onder en boven het wateroppervlak, zijn de slagen van de zuidelijke rechtse walvissen. Het meest voorkomende geluid dat wordt geproduceerd, is echter een oprispingachtige uiting die gemiddeld 1,4 seconden lang is bij een frequentie van minder dan 500 Hz. Deze walvissen produceren ook eenvoudig gekreun in een smal frequentiebereik en complex gekreun dat frequenties en boventonen verschuift (Cummings 1985). Andere geluiden die door zuidelijke rechtse walvissen worden gemaakt, worden veroorzaakt door het slaan van hun vinnen en staarten, terwijl ze over het wateroppervlak rollen - meestal optredend tijdens parende verkering.

In een veelvoorkomend gedrag van deze walvissen, 'headstanding' genoemd, nemen ze een verticale positie in en breiden de staartvinnen uit in de lucht, vaak heen en weer schommelend, wel twee minuten per keer. Onderzoek wees aanvankelijk uit dat deze positie werd gebruikt om zich te voeden met bentische organismen, maar meer recentelijk wordt aangenomen dat het een rustpositie of een verkeringsstimulans is. Zuidelijke rechtse walvissen worden ook vaak in stuitligging gezien - draaien in de lucht en vallen in het water met de zijkant of achterkant van het lichaam. Dit gedrag kan parasieten van het oppervlak van de walvis verjagen, maar is ook een weergavemechanisme tijdens het paren (Cummings 1985).

  • Sleutelgedrag
  • zwem-
  • beweeglijk
  • migrerend
  • sociaal

Communicatie en perceptie

  • Perceptiekanalen
  • aanraken
  • chemisch

Eetgewoontes

Met behulp van hun lange en talrijke baleinplaten voeden zuidelijke rechtse walvissen zich met klein plankton, waaronder pelagische larvale schaaldieren en roeipootkreeftjes. Ze worden meestal waargenomen met behulp van een van de twee voedingstechnieken. De eerste, oppervlaktevoeding, vindt plaats wanneer de walvissen selectief door dichtbevolkte plankton-slicks zwemmen met hun mond wijd open en blootliggende baleinen. De andere methode vindt plaats onder water, vermoedelijk in zeer dichte planktonpopulaties.

  • Primair dieet
  • planktivoor
  • Dierlijk voedsel
  • zoöplankton
  • Foerageergedrag
  • filtervoeding

Economisch belang voor mensen: positief

De afgelopen tien of vijftien jaar hebben mensen geprofiteerd van zuidelijke rechtse walvissen, evenals andere walvissen en waterzoogdieren. Momenteel heeft de toenemende populariteit van walvissen spotten en kusttoerisme ertoe geleid dat de walvissen een positieve economische impact hebben op de mens. De ontwikkeling van walvissen spotten heeft economische voordelen voor kustgemeenschappen bevorderd en tegelijkertijd de bescherming en het bewustzijn van de soort vergroot - waarbij het belang van milieukwaliteit en -behoud wordt benadrukt. Dit voordeel voor de walvissen en hun leefgebied staat in schril contrast met eerdere economische exploitatie van zuidelijke rechtse walvissen. Ze werden uitgebreid bejaagd voor olie en vlees voordat ze werden beschermd.

Economisch belang voor mensen: negatief

Hoewel zuidelijke rechtse walvissen zeer zelden worden aangetroffen langs stranden, brengen ze af en toe schade toe aan zichzelf en, indirect, aan mensen. Ze zijn in aanvaring gekomen met grote schepen en verstrikt geraakt in vistuig. Dit veroorzaakt een verlies of vermindering van mogelijke scheepvaartroutes (om aanvaringen te voorkomen) en hogere kosten voor de visserijsector.

Staat van instandhouding

De populaties van de zuidelijke rechtse walvis nemen langzaam toe sinds de internationale bescherming in 1935, toen de soort door overexploitatie bijna werd uitgeroeid. Er zijn naar schatting ongeveer 3.000 tot 4.000 die momenteel in leven zijn op het zuidelijk halfrond. Afgezien van internationale bescherming, beschermen individuele landen deze walvissen ook en verbeteren ze hun vermogen om te overleven en zich voort te planten. In Brazilië loopt sinds 1981 het Right Whale-project. Het doel van het programma is de bescherming van de walvissen in hun broedgebieden voor de kust van Zuid-Brazilië. Deelnemers aan het programma volgen en onderzoeken de huidige situatie en informeren het publiek over het belang van milieubescherming. Sinds de oprichting heeft het programma, naast andere gunstige acties, de regering van de staat Santa Catarina ertoe gebracht de zuidelijke rechtse walvissen uit te roepen tot natuurmonument van de staat, waardoor de volledige bescherming ervan is verzekerd. Andere landen hebben ook gezworen de menselijke impact op de walvispopulaties tot een minimum te beperken. Dit idee is gevolgd door het verminderen van directe verstoring en industriële activiteit aan de kust, evenals het vergroten van het bewustzijn van de gevaren van oceanische dumping die kunnen leiden tot bioaccumulatie en mogelijk uitsterven.

asmr hond

Andere opmerkingen

Zuidelijke rechtse walvissen hebben blijkbaar de hoogste graad van nierlobvorming die bij zoogdieren is waargenomen. Kamiya (1958) heeft vastgesteld dat een nier van 32,4 kg van een vrouwtje van 11,7 meter lang 5.377 reniculi had, waarvan er vele waren gefuseerd. In vergelijking met andere walvisachtigen hebben zuidelijke rechtse walvissen minstens vijf keer zoveel nierreniculi (Cummings 1985).

bijdragers

Julia Smith (auteur), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (editor), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.